Tampere kiekkokansan parrasvaloihin

Tampere tunnetaan Suomessa ehkä maan kovimpana kiekkokaupunkina; pelaahan kaupungissa peräti kaksi SM-tason joukkuetta eli Ilves ja Tappara. Tämä onkin johtanut siihen, että siinä missä turkulainen tai porilainen joutuu etsimään vastustajien faneja yleensä toisesta kaupungista, asuu tamperelainen puolestaan usein sellaisen naapurissa. Mutta nyt kiekkokaupungin asukkailla on syy laittaa erimielisyydet syrjään, sillä koko Tampere on päässyt kiekkomaailman paraatipaikalle: isännöimään jääkiekon MM-kisat vuonna 2022! Toukokuun lopulla koko jääkiekkomaailman katseet kohdistuvat siis Suomeen.

Mutta mitä näiltä kisoilta on syytä odottaa? Urheiluvuosi 2020 alkaa olla suurimmalta osin peruttu maailmalla riehuneen koronapandemian vuoksi. Pandemian mahdollisesta toisesta aallosta ei vielä ole tietoa, mutta vuosi 2021 tullaan viettämään kaikin puolin toipumisen merkeissä. Onkin siis syytä olettaa, että Tampereen jääkiekkopeleistä tulee ehkä piirun verran isommat kuin mitä ne normaalisti olisivat, sillä kyseessä on Tokion olympialaisten jälkeen ensimmäinen vastaavan kokoluokan urheilutapahtuma, jonne odotetaan valtavia yleisömääriä niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Vuoden 2021 MM-kisaisännät Valko-Venäjä ja Latvia ottavat tietyllä tapaa riskin, sillä toistaiseksi on mahdotonta ennustaa, millaiseksi pandemiatilanne kehittyy.

Tampereen uusi areena

Tampereen jäähalli, eli niin sanottu Hakametsän halli, on Suomen vanhin edelleen aktiivisessa käytössä oleva jäähalli. Se on sekä Tapparan että Ilveksen kotiareena, minkä vuoksi se on tuplasti kovemmassa käytössä kuin muut vastaavat hallit. Halli otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1965, ja noista ajoista on tultu pitkälle. Vaikka halli kuitenkin edelleen ajaa asiansa, on se yksinkertaisesti liian vanha ottaakseen vastuulleen nykyaikaiset jääkiekon MM-kisat.

Niinpä Tampereelle alettiin vuonna 2017 rakentaa aivan uutta areenaa, jossa kaikki olisi viimeisen päälle laitettu. Projektiin on alusta asti viitattu Tampereen Kansi-areenana, sillä areena rakennettaisiin rautatieaseman viereen, junaraiteiden päälle. Tarkoituksena oli rakentaa monitoimiareena, jonka kylkeen nousisi myös aivan tuliteriä tornitaloja niin asukkaille kuin yrityksillekin. Rakentamisen keskiössä on kuitenkin alusta asti ollut jääkiekko ja paikallisten joukkueiden tarve uudelle ja nykyaikaiselle areenalle. Näillä näkymin areenan odotetaan valmistuvan loppuvuodesta 2021. Näin ollen jääkiekon MM-kisoista on tulossa areenan ensimmäinen iso testi.

Areenan lopullinen nimi paljastettiin maaliskuussa 2020. Pääsponsori Uros (Universal Roaming Solutions) antoi areenalle nimen Uros Live. Nimestä aiheutui kohu niin sen sukupuolittuneen sävyn vuoksi kuin siksi, että nimi on anagrammi sanoista ”Our Ilves”, jonka kyseinen jääkiekkojoukkue toi esille varsin nopeasti.

Uusi halli on kuitenkin monella tapaa moderni ja siellä myös tehdään asioita uudella tavalla. Yksi merkittävimmistä muutoksista on se, että lippujen tarkastus suoritetaan vasta hallin ylätasanteella. Näin ollen kiekkohallin ensimmäinen kerros voidaan pitää avoimena myös muille kävijöille.

Myös muu Suomi mukana

Tampereen lisäksi MM-kisat kisat näkyvät myös Helsingissä. Sinne ei olla rakentamassa uutta areenaa, vaan kisapaikkana toimii luonnollisesti Hartwall Arena. Molempien laskennallinen kapasiteetti on hieman alle 13 500 katsojaa, joten on syytä olettaa, että kisoja seurataan yhtä aktiivisesti niin Tampereella kuin Helsingissäkin. Helsinki tulee kuitenkin olemaan hieman taka-alalla näissä kisoissa, sillä se ilmoittautui kisäjärjestäksi Tampereen jälkeen kakkosisännäksi. Lisäksi muun muassa Suomen alkulohkot ja ennen kaikkea mitallipelit tullaan pelaamaan Tampereen Uros Live -areenalla.

Isäntämaa Suomen lisäksi vuoden 2022 MM-kisoihin ei ole vielä varmistunut muita joukkueita. Suomi on kuitenkin optimistinen sen suhteen, että kisoihin ilmoittautuu normaali määrä joukkueita; tuttuun tapaan parikymmentä joukkuetta. Tarkoituksena myös olisi, että kisojen pääsylippu olisi automaattisesti myös viisumi Suomeen sellaisten katsojien kohdalla, jotka Suomeen viisumin tarvitsevat.

Näin Tampere valmistautuu kisoihin

Kiekkokaupunkina kisojen pääisäntänä toimiminen on Tampereelle erittäin iso juttu ja mahdollisuus. Kaupunki odottaa kisojen vetävän kymmeniä tuhansia ihmisiä ja tuovan välillisesti töitä sadoille. Tampereelle on myös noussut uusia ja isoja hotelleja vastaamaan tulevien kisojen majoitustarpeeseen. Esimerkiksi vuonna 2014 valmistunut Tornihotelli, joka on Suomen korkein hotelli, sijaitsee vain kivenheiton päässä Uros Live -areenasta. Myös Tampere-talon kylkeen vuonna 2020 avautunut Marriott-hotelli sopii loistavasti kisavierailijoiden majoittamiseen sijaintinsa puolesta.

Toisaalta kisojen järjestämisestä Tampereella on jo toki kokemusta: ensimmäisen kerran MM-kisat järjestettiin kaupungissa vuonna 1965, mikä oli myös Suomelle ensimmäinen kerta kisojen isäntämaana. Myös tuolloin Tampereelle rakennettiin uusi jääkiekkoareena eli Hakametsän halli. Syynä Tampereen valikoitumiseen kisojen isäntäkaupungiksi vuonna 1965 oli Helsingin myöhästynyt hallinrakennusprojekti. Tampere onkin ollut Helsingin pahin kilpailija jääkiekon arvokisojen isännöinnissä, ja se on onnistunut pitämään pintansa myös nykyaikana.

Uuden Uros Live -areenan lisäksi Tampereella ollaan toteuttamassa myös muita ison kokoluokan projekteja johtuen kaupungin jatkuvasta kasvusta. Esimerkiksi Tampereen raitiovaunun on tarkoitus avata 2021, mikä on omiaan helpottamaan kisayleisön liikkumista majapaikkojen ja kisakatsomoiden välillä.

Kisan maskotista ei vielä ole varmuutta. Viimeksi, kun moinen vastuu oli Suomen harteilla, maskottina oli jääkiekossa Angry Birds. Voisi kuvitella, että kaupungin kaksi kiekkojoukkuetta lyövät viisaat päät yhteen yhdessä kisojen koordinaattorien kanssa ja saamme nähdä jotain aivan uutta.