Homeless World Cup: mikä, kenelle ja miksi?

Homeless World Cup on jalkapalloturnaus, josta kovinkaan moni ei ehkä ole kuullutkaan – asunnottomien maailmanmestaruuskisat. Jalkapallo on hyvin vaikutusvaltainen urheilulaji ja sen avulla voidaan tehdä erittäin paljon hyvää. Mutta miksi tällainen tapahtuma järjestetään? Kenelle tällaiset kisat on suunnattu ja miksi?

Tässä artikkelissa kerromme hieman enemmän tapahtumasta ja sen taustoista noin yleensä ja siitä, miten se löysi tiensä myös Suomeen. Asunnottomuus nousee keskiöön julkisessa keskustelussa aina silloin tällöin, mutta harvemmin sen kylkeen tuodaan urheilu.

Mikä on Homeless World Cup?

Kyseessä on siis asunnottomien henkilöiden maailmanmestaruuskisat. Tavoitteena on ollut kaikessa yksinkertaisuudessaan yhdistää asunnottomuutta kokeneet ihmiset jalkapallon avulla. Samalla tuodaan esille, että myös hyvinvoivissa länsimaissa koetaan yhä edelleen asunnottomuutta sekä pyritään muuttamaan ihmisten käsitystä asunnottomista ihmisistä. Tästä on jopa tutkimustuloksia: australialaisen La Trobe -yliopiston mukaan kisoja seuranneiden katsojien asenteet asunnottomia kohtaan ovat muuttuneet myötämielisimmiksi.

Jalkapallohan on maailman suosituin laji ja se on perinteisesti tuonut paljon ihmisiä yhteen. Joukkuepelinä jalkapallo myös auttaa asunnottomia solmimaan monia uusia ihmissuhteita ja kamppailee sillä tavoin syrjäytymistä vastaan. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin toisiin ihmisiin luottaminen voi olla asunnottomuutta kokeneelle äärimmäisen vaikeaa, ja juuri tällaisia asioita Homeless World Cup pyrkii käsittelemään jalkapalloa apuna käyttäen.

Homeless World Cup toimii samannimisen säätiön pohjalta ja sen visio on maailma ilman asunnottomuutta. Säätiön tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Euroopan unioni, Skotlannin hallitus ja Euroopan jalkapalloliitto (UEFA). Lisäksi Act Global toimittaa turnauksiin tekonurmen. Säätiön päämaja sijaitsee Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa.

Idean asunnottomien omasta MM-kisoista saivat Mel Young ja Harald Schmied vuonna 2001, jotka osallistuivat asunnottomuutta ja sen ratkaisuja käsittelevään konferenssiin. Ensimmäiset kisat pidettiin Grazissa, Itävallassa vuonna 2003. Tuolloin osallistuja oli 18 eri maasta ja kisat voitti isäntämaa Itävalta. Viimeksi kisat isännöi Walesin pääkaupunki Cardiff. Joukkueita oli tuolloin 44 ja kisat voitti Meksiko, joka on ollut kaikkien aikojen menestyksekkäin maa kisoissa: maa on voittanut kisat peräti 11 kertaa.

Suunnitellut MM-kisat Tampereelle

Vuoden 2020 Homeless World Cup suunniteltiin järjestettäväksi Tampereella. Kisojen pelipaikaksi valittiin Tampereen Ratinan stadion ja ajankohdaksi 28.6.–6.7. Nämä Jalkapallon MM-kisat jouduttiin kuitenkin perumaan koronapandemian vuoksi, mikä ei sinänsä ole yllättävää, sillä monet muutkin urheilutapahtumat, pienet ja suuret, on peruttu akuutin tartuntavaaran vuoksi.

Tavoitteena näissä MM-kisoissa on pelata Fifa-tasoisia maailmanmestaruuspelejä, jossa pelaajat ovat vain Homeless World Cup -säätiön sertifioimia. Lisäksi pelaajat saavat ainutkertaisen mahdollisuuden matkustaa ja tavata samanlaisten ongelmien kanssa painiskelleita ihmisiä. MM-kisoihin osallistuneet maat ovat raportoineet, että kisoissa pelanneet henkilöt ovat saaneet uusia eväitä elämään ja päässeet paremmin esimerkiksi työn syrjään kiinni. Jopa 94 % pelaajista kertoi, että kisoihin osallistumisella on ollut positiivisia vaikutuksia heidän elämäänsä. Myös Suomessa, jossa asunnottomuus on ollut laskussa ainoana EU-maana, tällaisia tuloksia seurataan mielenkiinnolla ja hyödynnetään ennen kaikkea asunnottomuuden ehkäisemisessä.

Tampereen kisoja olivat alkujaan järjestämässä myös Tampereen kaupunki, Pelastusarmeijan Suomen osasto Nauha ry, Helsingin Diakonissalaitos ja Suomen Homeless Academy. Näistä viimeksi mainittu on Homeless World Cupin suora kontakti kansainväliseen kattojärjestöön ja toimii tärkeimpänä kisojen koordinaattorina. Se myös vastaa pitkälti joukkueen valmentamisesta Suomessa.

Tampereelle suunnitellut kisat olisivat olleet ensimmäinen kerta, kun kisojen isäntämaana toimisi Suomi. Tampereella tätä pidettiin kunnia-asiana ja kaupunki on pyrkinyt kisojen isännäksi jo useamman vuoden ajan, sillä Tampereella on kaikki mahdollisuudet järjestää tämän kokoluokan tapahtumia siinä missä Helsinginkin.

Ensimmäisen kerran Suomi oli mukana kisoissa vuonna 2006. Tuolloin kisat pidettiin Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa ja ne voitti Venäjä. Vuodesta 2010 alkaen kisoissa on ollut pysyvästi omat sarjansa miehille ja naisille.

Ketkä pelaavat kodittomien MM-kisoissa?

MM-kisoissa pelataan joukkueiden kesken, jotka edustavat kotimaataan. Joukkueissa on neljä pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Lisäksi joukkueeseen kuuluu neljä tuuraajaa. Pelaajien tulee olla vähintään 16-vuotiaita, eivätkä he saa edustaa Homeless World Cup -joukkueessa kuin kerran.

Lisäksi pelaajilta odotetaan, että he ovat:

  • kokeneet asunnottomuutta jossain vaiheessa elämäänsä edellisten MM-kisojen jälkeen.
  • saaneet tulonsa pääsääntöisesti myymällä katulehtiä.
  • turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen.
  • toipuvia alkoholi- tai huumeriippuvaisia, jotka ovat myös kokeneet asunnottomuutta viimeisen kahden vuoden aikana.

Pelaajia tulee 70 eri maasta ja erityisalueelta. Edustus ei ole keskittynyt myöskään mihinkään tiettyyn maanosaan, vaan edustusjoukkueita ovat lähettäneet niin hyvin toimeentulevat länsimaat, kuten Suomi, Yhdysvallat ja Japani, kuin myös maailman köyhimpiin kuuluvat pienet maat kuten Itä-Timor, Haiti ja Sierra Leone. Fifa-perinteiden mukaan Iso-Britannia pelaa myös Homeless World Cupissa siten, että Englanti, Pohjois-Irlanti, Skotlanti ja Wales lähettävät kaikki omat edustusjoukkueensa. Kiina ei ole lähettänyt omaa edustusjoukkuettaan, mutta sen sijaan Hongkongin joukkue on ollut verrattain aktiivisesti mukana.

Homeless World Cup on myös toiminut kipinänä monille osallistujille aloittaa säännöllinen urheiluharrastus ja näin pitää huolta hyvinvoinnistaan. Jopa 71 % entisistä pelaajista on jatkanut aktiivista elämäntapaa kisoihin osallistuttuaan.