Hiedanranta – älykäs ja kestävä tulevaisuuden kaupunginosa

Hiedanranta on Näsijärven rannalla sijaitseva tulevaisuuden kaupunginosa, jota kehitetään uudella tavalla yhdessä kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Hiedanrantaan suunnitellaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle. Tampereen raitiotie kulkee tulevaisuudessa alueen kautta. Matkaa keskustasta on noin neljä kilometriä.

Uusi kaupunginosa ja muuttuva Lielahti

Tuleva kaupunginosa koostuu kolmesta osa-alueesta: Tehdaskaupunkiin sijoittuvasta keskustasta, Järvikaupungista ja uudesta Lielahdesta.Alueen suunnittelu käynnistettiin vuonna 2016 kansainvälisellä ideakilpailulla. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajiksi kaksi ehdotusta, joiden pohjalta jatketaan alueen suunnittelua.

Yleissuunnitelman laatiminen käynnistettiin keväällä 2017 yhdessä kaupunkilaisten kanssa ideakilpailun jatkoilla. Kaikille avoimissa työpajoissa kehitettiin muun muassa kortteleita, asumista, yhteisöllisyyttä ja työn tekemisen uusia tapoja tulevaisuuden kaupungissa. Yleissuunnitelma valmistuu vuonna 2018, jonka jälkeen aloitetaan asemakaavoitus.

Väliaikainen Hiedanranta

Lielahden entinen tehdasalue avattiin kaupunkilaisille vuonna 2016. Kaupunki mahdollistaa tapahtumia ja tekemistä muun muassa vuokraamalla tiloja väliaikaiseen käyttöön ja tukemalla tapahtumien järjestämistä.

Hiedanrannassa toimii jo vanhaan kuivauskonehalliin rakennettu Kulttuuritila Kuivaamo, joka on vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin. Paja-rakennukseen on syntynyt käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisö. Kesällä 2017 Kuivaamon yhteyteen avataan myös olympiamitat täyttävä sisäskeittihalli Kenneli DIY.

Sirkus Faktori käynnisti sirkustoiminnan Kuivaamossa keväällä 2017. Kartanoon on avattu Kartano-kahvila Mielihyvin, joka palvelee asiakkaita päivittäin. Kelluvan puutarhan lisäksi Hiedanrantaan on tekeillä kelluva sauna, jonka rakentamisen ja suunnittelun hoitavat kaupunkilaiset. Tulevista tapahtumista voit lukea täältä.

Väliaikainen Hiedanranta on onnistunut kokeilu, jota jatkamme osana alueen kehittämistä. Kannustamme myös uusia toimijoita ja tekijöitä mukaan. Ota meihin yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut kehittämään toimintaa tai tapahtumia Hiedanrantaan.

Kehitysalusta älykkäille ja kestäville ratkaisuille

Alue toimii kokeilualustana uusille teknologioille ja menetelmille. Kutsumme mukaan yrityksiä, joiden kehitystyön avainsanoja ovat digitaalisuus, kestävyys, kiertotalous, energia tai ravinnontuotanto. Hiedanrannassa on jo meneillään noin 20 erilaista kehityshanketta.

Kulttuuritila Kuivaamon sanitaatiohuolto on toteutettu kokonaan kuivakäymälöillä, joita on 13 kappaletta ja lisäksi miestenhuoneessa on viisi vedetöntä urinaalia. Kokonaisuus on merkittävä pilotti Suomen ja Pohjoismaiden mittakaavassa. Kesällä 2017 Hiedanrantaan rakennetaan leväkasvattamo, jossa Tampereen teknillinen yliopisto tutkii mikrolevän kasvatusta kuivakäymälöistä saadulla virtsalla.

Alueen teollisesta historiasta johtuen Näsijärvessä on runsaasti nollakuitua, jonka hyödyntämistä maarakentamisessa ja energiana tutkitaan parhaillaan. Hiedanrannassa toimii myös suljettuun kiertoon perustuva kasvitehdas, jossa viljellään mansikoita.

Ota meihin yhteyttä, mikäli haluat kehittää liiketoimintaasi Hiedanrannassa. Tulevaisuuden uusiutuvaa energiaa, älykkäitä energiaverkkoja, ravinteiden kierrätystä ja biojalostusta kehitetään Hiedanrannassa jo nyt!